Hur mycket är för mycket ?

/ Permalink / 1
Många inlägg nu om överträning och ortorexi. Läser alla och tar till mig allt som skrivs och sägs - verkligen. Jag är ju en inte helt slimmad 41 årig löparamatör som  tränar lite på skoj och för att må bra. Givetvis också för att hålla styr på vikten och kunna stoppa i mig de onyttigheter som jag nu är så svag för .
Tycker verkligen inte jag tränar FÖR mycket.  Och de sista 6-7 veckorna nästan inget. 
Det finns de som tycker jag tränar mycket och borde vila ibland. Att risken för skador ökar. 
Känner mig lite smått skeptisk till det, jag är ju för sjutton ingen fanatiker. Förstår givetvis att vadskadan är överansträngning av något slag men möjligtvis av några dagars intensivare, snabbare, längre träningspass, men inte för att jag överlag tränar för mycket. 

Enligt min dagbok tränar jag 2-6 h i veckan. Blandat löpning och styrka. Ofta med, enligt mig, fin fördelning på långt, kort , intervall , plus styrka indelat i olika muskelgrupper

Om jag ligger på maxträning, 6h i veckan( inte så många gånger ) låter det verkligen så mycket i andras öron. När jag ser den siffran tycker jag det känns " jaha". Har jag missat nått livsviktigt under den tiden? Kommer mina barn och min man känna sig försummade om jag använder 3% av veckans timmar på mig själv . Nä , skulle inte tro det ( ser ju givetvis till att hemmet är  välskött ;-). )

När jag nu tränat lite mindre ett tag blir det mer tid över till annat , som tex  INGET !!!! ( jo kanske hann jag rensa inspelningslistan på tvn och raka benen )  
Blir motsatt helt ineffektiv , lat, trött och med ett gnagande och otillfredsställd känsla. 

Missförstå mig inte, kan visst bara  ligga på soffan en hel dag och glo på tv och slappa. Men bäst blir jag om jag får träna .

I snitt per vecka hittills i år ligger jag på 2 mil löp/ V och sammanlagt 4h träning. Låter mediokert om man räknar så.  Och inte fasen har jag slitit ihjäl mig vara sig på gymmet eller i löparspåret. Tror inte heller jag försakat något annat i mitt liv. 

Dom kanske lite sjuka detaljerna i mitt liv är att jag väldigt ofta under dygnet tänker på träning. Om, när och hur mycket. Och får jag inte träna av någon anledning , som nu när jag haft ont i halsen, känns det lite tråkigare .
Men jag är inte en sådan där som bara pratar träning, har flera nära vänner som är totalt ointresserade. Då har vi annat att prata om. 

Mitt stora dilemma är när jag skall ta vilodag.  Det måste också planeras.  
Och vad är en vilodag. 
Oftast innehåller veckan minst en dag som det inte finns tid över för träning,  typ när det skall handlas mat ( handlar för 11 pers så det tar hela kvällen).
Men har jag vilat då ???? Är ju dödstrött när jag kommer hem och allt skall packas upp och ställas in, såååå tråkig. 
Och alla dagar i veckan går jag ju ut med mina hundar.
Så helt vila blir det ju inte, eller hur räknar man.....?????
Skall verkligen försöka ge min kropp några dagar av ren ledighet i sommar . Kanske skulle jag prova att köra dubbelpass löp/styrka och vila helt varannandag. Kanske ett bra upplägg.
 Vi får se....
Idag var det iallafall upplagt för 5 km löpning och 40 minuter axelträning. 
I morgon kanske vila eller ............?



Min nya gekås klänning som är så härlig !!!!



Till top